...
pomocy :( : Boki trójkąta zawierają się w prostych o równaniach 2x−y+10=0, 4x+3y=0 y=2. Oblicz pole tego
trójkąta i znajdź równianie prostej , zawierającej środkową boku
| | 3 | |
współrzędne wierzchołków to A(−3,4) B(−4,2) C(− |
| ,2) |
| | 2 | |
Pole to 2,5
ale środkowa mi nie wychodzi...
proszę o pomoc
5 lis 10:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
mając współrzędne wierzchołków jestes w stanie wyznaczyć współrzedne środka jednego z boków
(nie wiem którego masz policzyć środkową) ... masz współrzędne trzeciego wierzchołka ...
prosta przechodzi przez dwa punkty −−− masz jej równanie
5 lis 10:10
aniabb:
5 lis 10:10
Aga1.: Znajdź D− środek odcinka AB i napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty C i D.
5 lis 10:11
pomocy :( : ok, dziękuję.
5 lis 10:13
aniabb:

prosta k : y=−1/2+1,25
prosta m : y= 4/7x +4
27
prosta p y=−1/8x −20
5 lis 10:19
pomocy :( : ok, gdzieś w obliczeniach zrobilam błąd <zapewne zgubiłam minus> dziękuję
5 lis 10:26