zadania
magda: zad.1 ile jest liczb trzycyfrowych :
a) w których zapisie występują wszystkie cyfry
b) w których zapisie nie występuje cyfra 0 i 6 i żadna cyfra się nie powtarza ,
c) w których zapisie występują tylko cyfry :3,6, i 8
d) parzystych , w których zapisie mogą wystąpić cyfry 0, 1, 2, 3,5,6 ?
zad.2 w urnie jest 6 kul białych i 8 czarnych. losujemy dwa razy po jednej kuli bez zwracania .
oblicz prawdopodobieństwo , ze wyjmiemy co najmniej jeden raz kule białą .
zad.3 ze zbioru liczb {4,5,6,7...,20} losujemy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem .
oblicz prawdopodobieństwo , ze wylosujemy dwie liczby parzyste .
5 lis 09:13
aniabb: zad 1
a) 9*10*10
b) 8*7*6
c) 3*3*3
d) 5*6*3
5 lis 09:14
Aga1.: 1)
a) 9*10*10=
b) 8*7*6=
c)3*3*3=
d) 5*6*3=
5 lis 09:15
5 lis 09:16
aniabb: zad3
9*9 / (16*16)
5 lis 09:17
aniabb: Witaj
Aguś ale jesteśmy zgodne
5 lis 09:19
Aga1.:

A jakby narysować drzewko i wykorzystać zdarzenie przeciwne.
A
'− wylosowano dwie kule czarne
| | 4 | | 7 | | 63 | | 7 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 7 | | 13 | | 91 | | 13 | |
5 lis 09:26
Aga1.: Cześć aniabb, Zadanie drugie rozwiązałam inaczej.
Wydaje mi się,że kolejność odgrywa rolę, bo nie losujesz dwóch jednocześnie.
5 lis 09:29
Aga1.: Zad.3 wszystkich liczb jest 20−3=17
5 lis 09:32
aniabb: fakt nie powinnam mnożyć przez 2 tego 6*8 bo miałam kombinacje
wynik 9/13
5 lis 09:35
aniabb: nie odgrywa roli bo w treści i tak liczy się ile wyjęłaś
5 lis 09:36
5 lis 09:37
aniabb: w trzecim rzeczywiście 17

2:2
5 lis 09:37
Aga1.: Teraz obydwa sposoby są poprawne.
5 lis 09:38