ciągi
agnieszka: bardzo proszę o pomoc Dane są liczby a=√3−1 , b=2(2−√3), c=2(3√3−5). Czy dane liczby a b
c mogą być trzema pierwszymi wyrazami geometrycznego
14 maj 20:44
♊: Jak mają się kolejne wyrazy ciągu geometrycznego do siebie ?
(podpowiem Ci − chodzi o "q")
14 maj 20:54
AS: Liczby a,b,c tworzą ciąg geometryczny jeżeli a:b = b:c czyli b2 = a*c
Podstaw dane i wykonaj obliczenia.
Jeżeli spełniają równość to są,w przeciwnym razie nie.
14 maj 20:57
agnieszka: nic z tego już kompletnie nie rozumiem może jakoś jaśniej się da
15 maj 00:18
Basia:
Możesz to zrobić różnymi sposobami.
♊ podał jeden.
As drugi.
| | an+1 | |
1. ciąg jest geometryczny ⇔ |
| =q jest stały i nie zależy od n |
| | an | |
policz
ba i
cb
jeżeli te wartości są takie same masz ciąg geometryczny
to sposób oparty na definicji ciągu arytmetycznego
2. ciąg jest geometryczny ⇔ a
n2 = a
n−1*a
n+1
to jest twierdzenie
jeżeli udowodnisz, że b
2 = a*c to udowodnisz, że ciąg jest geometryczny
liczysz b
2
liczysz a*c
jeżeli te wartości są równe masz ciąg geometryczny
15 maj 00:35
agnieszka: dzięki ale to zadanko jest z pierwiastkami i nawet takie podstawienie humaniście może sprawić
problem próbuje i nic ni z tego nie wychodzi
15 maj 10:48
agnieszka: bardzo proszę o pomoc Dane są liczby a=√3−1 , b=2(2−√3), c=2(3√3−5). Czy dane liczby a b c mogą
być trzema pierwszymi wyrazami geometrycznego
18 maj 14:49
xpt: A co Ci z tego wyszło ?
18 maj 15:12
agnieszka: 28−16√3=28−16√3
18 maj 16:57
tim: A co to oznacza?
18 maj 16:58
agnieszka: ze ciąg jest geometryczny
18 maj 17:01
agnieszka: ale to jest dobrze
18 maj 17:01
tim: No

I wczym problem?
18 maj 17:02
agnieszka: bo nie wiem czy ktoś morze sprawdzić ten wynik bendę wdzięczna
18 maj 17:04
tim: Sprawdziłem własnie. Jest dobrze
18 maj 17:05