Wykaż
aflie: | | α | |
Dlaczego (1 + cosα)2 to inaczej (2cos2 |
| )2 |
| | 2 | |
5 lis 01:14
pigor: ... , bo
1+cosα= sin
2α2+cos
2α2 + cos
2α2−sin
2α2= 2cos
2α2. ...
5 lis 01:30
aflie: A skąd to się wzięło? To jest jakiś wzór?
5 lis 01:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
rozpisanie jedynki trygonometrycznej
oraz
cos2x = cos2x − sin2x
5 lis 01:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo tylko rozpisanie:
cos2x = 2cos2x − 1 .. a 'jedynki' się redukują
5 lis 01:34
5 lis 01:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
x=
α/
2 (patrz wzory

)
5 lis 01:35
aflie: Dobra już wiem
5 lis 01:35
aflie: Jeszcze jedno pytanie dlaczego
| | π | | 2π | |
cos |
| * cos |
| możemy zapisać jako |
| | 5 | | 5 | |
| | π | | π | | 2π | | 4sin |
| * cos |
| * cos |
| | | | 5 | | 5 | | 5 | |
| |
| |
| |
5 lis 01:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | π√3 | | 5xπ√3 | |
tak ... tak samo jak można zapisać 5x = 5x* |
| = |
| |
| | π√3 | | π√3 | |
mnożysz i dzielisz przez tą samą liczbę −−− w twoim przypadku przez 4sin (
π/
5)
5 lis 01:46
aniabb: | | 4 | | 5*4 | | 20 | |
czytelniej by było 5 = 5* |
| = |
| = |
| bo widać że 20/4=5  |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
5 lis 08:21