granica ciągu z definicji
piszczu: Z definicji granicy ciągu udowodnij:
lim √n = ∞
5 lis 01:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jaka jest definicja granicy ciągu −−− pytanie−wskazówka to jest
5 lis 01:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
musisz pokazać, że ciąg √n nie ma kresu górnego (czyli dla każdego g i ε istnieje takie N, że
dla każdego n>N an > g+ε)
5 lis 01:12
piszczu: √n>M
n>M2
Więc wystarczy wziąć:
N=M2 ?
Mógłbyś mi wyjaśnić ideę tego, nie kumam granic z definicji
5 lis 01:13
piszczu: Wcześniej próbowałem szacować
√n>log n ale teraz zauważyłem, że po co ja to robię
5 lis 01:13
piszczu: Wyjaśnić skąd to, nie mogę tych zapisów zrozumieć '
5 lis 01:15
piszczu: Wyjaśnisz* ?
5 lis 01:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
idea granicy według Cauchy'iego
załóżmy że granicą ciągu jest punkt g.
Dla dowolnie wybranego okna (g−ε,g+ε) //tutaj jest ∀ε>0// istnieje taki element tego ciągu
,,, że wszystkie następujące po nim elementy będą znajdowały się w tym właśnie oknie.
5 lis 01:16
piszczu: Hm... zagmatwana ta definicja, mógłbyś własnymi słowami, tak łopatologicznie? Np. na moim
przykładzie ? Z góry dziękuję!
5 lis 01:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
Twój przykład nie jest dobrym przykładem ... bo tutaj granica (właściwa) nieistnieje
granicą jest g=0
sytuacja polega na tym ... że tworzymy 'okno' w którym mają się zaleźć wszystkie elementy ciągu
poza skończoną ilością pierwszy elementów.
| | 1 | |
wtedy łatwo zauważyć ... że N = 2 ... bo a2 = |
| |
| | 2 | |
czyli wszystkie elementy ciągu począwszy od a
3 będą w tym oknie
| | 1 | |
wtedy łatwo zauważyć ... że N = 200 ... bo a200 = |
| |
| | 200 | |
czyli wszystkie elementy ciągu począwszy od a
201 będą w tym oknie
itd.
jeżeli coś takiego jest prawdą dla każdego (dowolnie małego) ε to znaczy, że elementy tego
ciągu są NIESKOŃCZENIE blisko granicy g=0 ... więc granicą jest właśnie ten punkt
5 lis 01:24
piszczu: Dzięki! A jak formalnie zapisać mój przykład, tak by się prowadzący nie przyczepił?
5 lis 01:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
∀
g>0 ∀
ε>0 ∃
N∊N+ ∀
n>N |a
n −g| ≥ε
Niech N = sufit z (g+ε)
2 <−−− tylko nie napisz sufit z

.... w sumie podłoga też by
wystarczyła
5 lis 01:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
a w sumie to g∊R raczej niech będzie
5 lis 01:33
piszczu: eee? jaki sufit jaka podłoga? N=M2 nie może być?
5 lis 01:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | π | |
niee ... bo M = 1.563923847853* |
| .... a N to ma być liczba NATURALNA  |
| | √341 | |
5 lis 01:36
piszczu: a da się obyć bez podłóg, sufitów, tego w ogóle nie miałem, więc raczej powinno się dać, tylko
jak ?
5 lis 01:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
a czemu N musi być naturalną

aby podstawić a
N = .... ileś tam
5 lis 01:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
podłogi i sufity to mieć powinieneś w gimnazjum/liceum

jaka jest podłoga z liczby 3.4

a jaki jest sufit z liczby 3.4
5 lis 01:39
piszczu: podłóg i sufitów w liceum nie ma (na 100%)
5 lis 01:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ ... że:
|an−g| > |aN − g| = | √sufit z (g+ε)2 − g | ≥ | √(g+ε)2 − g | =
//przy założeniu że g>0//
= |g+ε − g|=ε
konieczne jest stwierdzenie, że N jest naturalny ... inaczej NIE MOŻESZ podstawić tego jako
element ciągu
5 lis 01:42
5 lis 01:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
to współczuję ... i to szczerze
dobra ... ja się kładę ... powodzenia na analizie
5 lis 01:44