matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Adam:
√
2x−7
−1
2x−8
√
2x−7
+1
lim (x−>4)
=
√
x−3
−1
x−4
√
x−3
+1
5 lis 00:07
Adam:
i co dalej
5 lis 00:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
2x−8
√
x−3
+1
x−4
√
x−3
+1
jak to co ...
*
= 2*
*
x−4
√
2x−7
+1
x−4
√
2x−7
+1
i co dalej
5 lis 00:11
Adam:
x−4
=1
x−4
√
x−3
+1
=1
√
2x−7
+1
czyli granica =2
5 lis 00:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
5 lis 00:17