Logarytmy
mateo: | | 1 | | 1 | |
Wykaż, że loga |
| = log |
| b . Podaj odpowiednie założenia. |
| | b | | a | |
5 lis 00:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
założenia:
a>0 ; a≠1 ; b>0 (to dla lewej strony)
a>0 ; a≠1 ; b>0 (to dla prawej strony)
| | 1 | | 1 | |
L = loga |
| = loga b−1 = −1 logab = |
| logab = loga−1 b = log1/a b=P |
| | b | | −1 | |
5 lis 00:08
5 lis 00:09
Ajtek:
No i cały plan poszedł na spacer...
Cześć
Artur 
.
5 lis 00:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
ojjj Ajtek ... podstawa logarytmu .. widzisz ... ułamek jest 'nieco' mniejszy
5 lis 00:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
hej ho ... a ja właśnie się kładę
tak więc
spokojnej nocy życzę
5 lis 00:10
Ajtek:
No właśnie nie zauważyłem

.
5 lis 00:10
Ajtek:
I ze wznajemnością, ja równiez za chwil kilka lecę spać

.
5 lis 00:11