oblicz obwód trapezu
Mikoś: Dany jest trapez ABCD, w którym dłuższa podstawa AB ma długość 8 pierwiastków z trzech a kąt
BAD jest równy 60 stopni. Przekątna AC ma długość 6 i zawiera się w dwusiecznej kąta BAD.
Oblicz obwód trapezu.
14 maj 20:41
Basia: gimnazjum czy liceum ?
inaczej: czy znasz już funkcje trygonometryczne ?
14 maj 21:17
Mikoś: ZNAM
14 maj 21:19
Basia: No to podpowiadam. Rysuję, więc chwilę potrwa.
14 maj 21:26
Basia:

α+α=60
2α=60
α=30
2α+β=180
β=180−2α
β=180−60 = 120
AB = 8
√3
AC= 6
z tw.cosinusów zastosowanego w △BAC wylicz BC
△ADC
α+β+γ = 180
30+120+y=180
γ=30
z tw.sinusów w tym trójkącie wylicz AD=CD
to wszystko, co potrzebne do policzenia obwodu
poradzisz sobie ?
14 maj 21:37
Mikoś: dAM rade, dzięki wielkie
14 maj 22:04
Bartok: Czemu 2α+β= 180?
13 sty 21:49
Bunci: Błagam czy ktoś moze wytłumaczyć czemu 2α+β=180? Nie mam bladego pojęcia skąd to
16 paź 19:42
Mila:
Suma miar kątów przy ramieniu trapezu jest równa 180o.
16 paź 19:55
Eta:

Obwód trapezu : 12
√3+2
√21= 12
√3+2
√3*
√7 = 2
√3(6+
√7)
16 paź 20:24