Fizykaaa
jok: Ciało o masie m zsuwane jest na równi z poziomą siłą F. Równia ma kąt nachylenia α i
współczynnik tarcia k, Siła F jest stała.
Obliczyć wartość siły F dla której ciało ma stałą prędkość.
http://postimage.org/image/r9as2juub/874abb52/
F
y = Fsinα
F
x = Fcosα
T + F
s − Fx =0
R − N − F
y = 0 ⇒ R = N + F
T = k*R = k(N+F
y)
Fsinα = R − N
to jest siła, dla której V = const
W odpowiedziach jest tak:
Fsinα = k*R − N = k(N+F
y) − N = fsinα = kFsinα + kN − N
Fsinα − kFsinα = kN − N
Dlaczego?
4 lis 23:36
jok: skąd się wzięło T = k*R
a więc
Fsinα = T − N << skąd to się wzięło?
4 lis 23:50
jok: chyba wiem
T + F
s − F
x = 0
F
x = k*R + F
s
F
x = k(N+ F
y ) + F
s
Fcosα − kFsinα = k * ctgF
s + F
s
F = U{k * ctgF
s + F
s}{cosα − ksinα)
Dobrze?
4 lis 23:56
jok: | | k * ctgFs + Fs | |
F = |
| |
| | cosα − ksinα | |
4 lis 23:56
jok: help?
5 lis 00:17
aniabb:
F
y = Fsinα F
s=mgsinα
F
x = Fcosα N=mgcosα
R − N − F
y = 0 ⇒ R = N + F
y
T = k*R = k(N+F
y)=k(mgcosα +Fsinα)
T + F
s − F
x =0
k(mgcosα +Fsinα) + mgsinα −Fcosα=0
kFsinα−Fcosα=kmgcosα +mgsinα
| | mg(kcosα +sinα) | |
F= |
| |
| | ksinα−cosα | |
5 lis 08:42