Jaki jest sposób na policzenie granicy takiej funkcji f przy x→0, gdzie
| sin6x | ||
f(x)= | ![]() | |
| sin2x |
| sinx | ||
Wydaje mi się, że trzeba skorzystać z limx→0 | =1, ale | |
| x |
| sin6x | |
= dzielę licznik i mianownik przez x | |
| sin2x |
| ||||||||
= | = mnożę przez odpowiednie współczynniki | |||||||
|
| 6 | |||||||||
= | → | =3 | ||||||||
| 2 |
| sin6x |
|
| |||||||||||||||
= | = | =
| |||||||||||||||
| sin2x |
|
|
| 6 |
| |||||||||
= | * | |||||||||
| 2 |
|
| 1−cosx | 1 | |||
A w takiej funkcji dla x→0 | mi wychodzi | , a w odpowiedziach mam 2. | ||
| x2 | 2 |
| 1−cosx | ||
Jaki jest limx→0 | = ![]() | |
| x2 |
| 1 | ||
czyli | ? | |
| 2 |
| 1−x | |||||||||||
limx→1 | = ![]() | ||||||||||
|
a co, bardzo jest pomocna ?
| 1−x | sin(πx/2)(1−x | 1−x | ||||
lim | = lim | = 1 * lim | = H = | |||
| ctg (πx/2) | cos(πx/2) | cos(πx/2) |
| −1 | 2 | 1 | 2 | |||||
= lim | = lim | * | = | |||||
| −sin(πx/2) * (π/2) | π | sin(πx/2) | π |