Pytanie
Jolanta: Z mojego komputera korzystała 1 listopada Anita.Powiedziała mi,ze zadanie .które napisała
−chodziło o wartość bezwzględną−zniknęło.Czy to mozliwe ,ze zostało usunięte?
4 lis 23:18
Basia:
Jeżeli używała np.wulgaryzmów albo kogoś obrażała to bardzo prawdopodobne.
Jeżeli nie to mało prawdopodobne, no chyba, że przez pomyłkę.
Najbardziej prawdopodobne jest, że nikt go nie usunął tylko koleżanka nie umie go teraz
znaleźć.
Jakiego nicku używała ?
4 lis 23:23
Mila: Jolanto, napisz jeszcze raz zadanie.Szkoda czasu na szukanie, szybciej rozwiążemy.
4 lis 23:26
Jolanta:
bodajze |3x+9||=−3x−9
Pytałam o podobne bo właśnie jej chciałam pomóc a miałam wątpliwości.Pózniej pojechałąm na
cmentarz a ona próbowała rozwiazać następne zadanie
1) 3x+9≥0 i 3x+9=−3x−9
x ≥−3 i x=−3
x=−3
2) 3x+9<0 i −3x−9=−3x−9
x<−3 i 0=0
x<−3 i x∊R
x∊(−∞,−3)
odp 1v2 x∊(−∞−3>
Moje wątpliwości dotyczyły wykorzystania definicji
|x|= {x dla x ≥0
{ −x dla x <0
4 lis 23:58
Jolanta: ?
5 lis 00:21
Mila: Jaka treść zadania?
5 lis 00:24
Jolanta: wyzej jest czy mozna zrobić inaczej ?
5 lis 00:25
Basia:
|a| = −a ⇔ a≤0
stąd masz
|3x+9| = −3x−9 ⇔ 3x+9≤0 ⇔ x< −3
wynik ten sam a o ile mniej liczenia
5 lis 00:27
Jolanta: własnie o to mi chodziło wbite w głowe mam |x| =−x dla x<0
|x|=x dla x ≥0

dziekuję
5 lis 00:32
Mila:

1) y=|3x+9| zielony
2) y=−3x−9 pomarańczowy
Dla x∊(−
∞;−3> wykresy pokrywają się
odp. x∊(−
∞;−3>
wszystko w porządku.
5 lis 00:34
Jolanta:
5 lis 00:40