♊: Pewnie spotkałaś się z
jedynką trygonometryczną.
Ma ona wzór sin
2x + cos
2x = 1
po drobnym przekształceniu otrzymujesz:
sin
2x = 1 − cos
2x
(pierwiastkuję obustronnie)
sinx =
√1 − cos2x − otrzymasz dwa wyniki.
cosx przyjmuje wartości dodatnie, dla kątów z I i IV ćwiartki.
W zadaniu nie masz podanej ćwiartki, do której należy α, więc będziesz dalej musiała ciągnąć
obliczenia w 2ch przypadkach.
Gdyby był podany zakres kątu np. α∊(0o,90o, to byś musiała zobaczyć czy sinus w I ćwiartce
jest dodatni i ujemny.
Jak już masz obliczony sinus to przechodzisz do dalszych funkcji trygonometrycznych: