Nierówność
qoala: Wykaż, że nie istnieje liczba całkowita spełniająca nierówności: x4 + 3x3 + 2x2 − 6x <
0
Na razie mam tylko: x(x3 + 3x2 + 2x − 6) < 0
4 lis 23:18
ZKS:
Suma współczynników w nawiasie wynosi 0 więc pierwiastkiem wielomianu jest x = 1.
4 lis 23:26
Jolanta: sprawdzam dzielniki wyrazu wolnego
W(1)=14+3*13+2*12−6=0 pierwiastkiem jest 1 czyli wielomian dzieli sie przez x−1
x3 +4x2 +6x
x4+3x2+2x2−6x : (x−1)
−x4+x3
4x3+2x2
−4x3+4x2
6x2−6x
−6x2 +6x
4 lis 23:31
qoala: Dzięki!
5 lis 00:01
ICSP: 0 < 0
5 lis 00:02
ICSP: x
4 + 3x
3 + 2x
2 − 6x < 0 ⇒ x ∊ (0;1) −
Ponieważ ani 1 ani 0 nie należą do rozpatrywanego przedziału nie istnieje liczba całkowita
która by spełniała podaną nierówność.
Zadanie jest zatem błędne
Koniec . Pozdrawiam
5 lis 00:04
Mila: x(x3 + 3x2 + 2x − 6) < 0
(x3 + 3x2 + 2x − 6):(x−1)=x2+4x+6
x2+4x+6>0 bo a=1>0 i Δ=−8<0
stąd
x(x−1)(x2+4x+6)<0 ⇔x(x−1)<0⇔x∊(0;1) , żadna liczba całkowita nie spełnia tej nierowności.
5 lis 00:11