| sin x − sin xo | ||
lim x−>xo | ||
| x−xo |
| sint | ||
i z tego, że: limt→0 | =1 | |
| t |
bo jak przekształcam granica wychodzi mi 2;;
| sinx − sinx0 |
| |||||||||||||||||
= | = | |||||||||||||||||
| x−x0 | x−x0 |
| ||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||
|
| 2x0 | |||||||||||||||||
→ cos | *1 = cosx0 | |||||||||||||||||
| 2 |
| x−x0 |
| ||||||||||||
bo | → 0 czyli | → 1 | |||||||||||
| 2 |
|
| √x−8 | |
x−>64 i czy granica tego =0 | |
| 3√x−4 |
| |||||||||||||||||
= lim | = | ||||||||||||||||
| x−x0 |
| (x+x0) |
| ||||||||||||
=lim{2cos[ | ]*lim | =cosx0 | |||||||||||
| 2 |
|
| ||||||||
lim (x−>64) | ||||||||
|

| t3 − 8 | (t − 2)(t2 + 2t + 4) | |||
limt → 2 | = limt → 2 | = | ||
| t2 − 4 | (t − 2)(t + 2) |
| t2 + 2t + 4 | 4 + 4 + 4 | |||
limt → 2 | = | = 3 | ||
| t + 2 | 2 + 2 |