zadanie
Goosia: napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt Po(1,2,−3) i prostą l:
x=−1+2t
y=3+t
z=1−3t
odp: 7x−2y+4z+9=0
4 lis 22:54
Goosia: 
?
4 lis 23:01
Krzysiek: znajdź dwa punkty należące do prostej 'l' np. A i B
następnie policz iloczyn wektorowy wektorów: (AB)x (AP0 )
a otrzymasz wektor prostopadły do szukanej płaszczyzny
4 lis 23:03
Goosia: kurde nic mi nie wychodzi:((
4 lis 23:14
Krzysiek: a co konkretnie nie wychodzi?
4 lis 23:38
pigor: ... np. tak : niech (*) π:
A(x−1)+B(y−2)+C(z+3)=0 − szukane równanie płaszczyzny,
więc z danej postaci parametrycznej prostej masz
u=[2,1,−3] − jej wektor kierunkowy i jej punkt P=(−1.3.1), czyli wektor P
oP=[−2,1,4] zawarty
w szukanej płaszczyźnie π, a wektor
v=[A,B,C}= uxP
oP − iloczyn wektorowy, to wektor
normalny szukanej płaszczyzny , czyli
| i j k |
v= |−2 1 4 | = −3i+8j−2k −2k−4i−6j= −7i+2j−4k= [−7,2,−4]= −
[7,−2,4] , zatem z (*)
| 2 1 −3 |
π: 7(x−1)−2(y−2)+4(z+3)=0 ⇔ 7x−2y+4z−7+4+12=0 ⇔
7x−2y+4z+9=0 . ...
5 lis 13:04
Goosia: skad sie wziął wektor kierunkowy u?
5 lis 17:54