Rozwiąż równanie
Kasia: Prosze o pomoc:
4 lis 22:36
ewa: | | 15 | |
zał. 4x−15>0 i 2x>0 i 4x−15≠1 ⇒ x> |
| i x≠4 |
| | 4 | |
4 lis 22:41
ewa: log2x=2log(4x−15)
log2x=log(4x−15)2
2x=(4x−15)2
4 lis 22:43
ewa: 16x
2−122x+225=0
Δ=14884−14400=484
√Δ=22
| | 122−22 | | 122+22 | |
x= |
| lub x= |
| |
| | 64 | | 64 | |
4 lis 22:47
ewa: sprawdź założenia czy te pierwiastki spełniają
4 lis 22:48
ewa: Przepraszam tam pomyliłam się przy obliczaniu pierwiastków w mianowniku powinno być zamiast 64
być 32
4 lis 22:52
ewa: | | 100 | | 25 | |
x= |
| = |
| nie spełnia zał. |
| | 32 | | 8 | |
| | 144 | | 9 | |
x= |
| = |
| rozwiązanie |
| | 32 | | 2 | |
4 lis 22:56
Kaja : a nie powinno być przez 32 jak liczysz miejsca zerowe
4 lis 22:59
Kasia: Dziękuje
4 lis 23:00