Narysuj wykres funkcji f(x)=U{|x|−1}{|x|−3}
MartaE: | | |x|−1 | |
Narysuj wykres funkcji f(x)= |
| |
| | |x|−3 | |
Proszę pomóżcie.
14 maj 20:36
Bogdan:
Wyjaśniam
14 maj 20:39
Bogdan:
Założenie: |x| − 3 ≠ 0 ⇒ x ≠ − 3 i x ≠ 1.
Stwierdzamy, że f(−x) = f(x), czyli, że funkcja jest parzysta. Wystarczy więc narysować jej
wykres dla x ≥ 0 i potem narysować odbicie wykresu względem osi y.
| | x − 1 | | x − 1 − 2 + 2 | |
Dla x ≥ 0 : f(x) = |
| ⇒ f(x) = |
| ⇒ |
| | x − 3 | | x − 3 | |
| | 2 | |
Mamy więc wykres y = |
| przesunięty o wektor [3, 1] |
| | x | |
Za moment pokażę rysunek
14 maj 20:46
Bogdan:
14 maj 20:56
asd:
14 maj 21:01
MartaE: Dzięki Bogdan. Fajnie że tak pomagasz ludziom z maty. Pozdrawiam.
14 maj 21:01
Damian: Bogdanie co do sprawdzania parzystości funkcji to po prostu warunkiem jest f(−x) = f(x) czyli
za x podstawiłeś w wartosc bezwzględną −x dobrze rozumiem

tzn. sprawdziłeś czy
| |−x|−1 | | |x|−1 | |
| = |
| a ze |−x| = |x| to oto chodzi  |
| |−x|−3 | | |x|−3 | |
tylko nie rozumiem skąd wniosek ze wystarczy narysowac wykres dla x ≥ 0
14 maj 21:13
Damian: bo wiem ze funkca parzysta to jest symetryczna względam osi OY... tylko tego wniosku nie
rozumiem...
14 maj 21:16
Bogdan:
Jeśli funkcja jest parzysta, to wystarczy narysować jej wykres na prawo lub na lewo od
osi y i potem dorysować po drugiej stronie osi y odbicie narysowanego wykresu.
Na moim rysunku narysowałem hiperbolę dla x ≥ 0 (kolorem niebieskim) i potem
dorysowałem jej odbicie dla x ≤ 0 (kolorem zielonym)
14 maj 21:19
Bogdan:
Damianie − dobrze uzasadniłeś parzystość omawianej funkcji, |−x| = |x|.
14 maj 21:20
Damian: Aha no to sie ciesze ze zaczynam kapować
14 maj 21:53
Damian: Coraz bardziej lubię matematykę
14 maj 21:53
MISIOOO: | | 1 | |
narysuj wykres funkcji f(X)=− |
| |
| | X | |
I omow własciwosci
26 maj 22:28
tn: hmm, a gdy dostajemy wzór do narysowania wykresu to nie trzeba najpierw wyznaczać dziedziny?
26 maj 22:31
tn: wogołe Bogdan skąd wiesz, że ten wykres będzie akurat tak wyglądał?
26 maj 22:33
MISIOOO: x∊r/[0]
y∊r/[0]
26 maj 22:34
Bogdan:
Wyżej stwierdziłem, że f(−x) = f(x), czyli, że funkcja jest parzysta i że wystarczy narysować
jej wykres dla x ≥ 0 i potem narysować odbicie wykresu względem osi y
| | 2 | |
Wykres dla x ≥ 0 wyraża się wzorem: f(x) = |
| + 1 (niebieski wykres), |
| | x − 3 | |
odbicie tego wykresu względem osi y to wykres narysowany zieloną linią.
| | |x| − 1 | |
Wykres niebieski i zielony tworzą właśnie wykres funkcji f(x) = |
| |
| | |x| − 3 | |
26 maj 22:49