Równania
stiki: Rozwiąż równania:
| | x | | √3 | | x | |
a) √sin2 |
| = |
| − to |
| też jest pod ułamkiem |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
b) cos
2x − 3sinxcosx + 1 = 0
Próbowałam na wszystkie możliwe sposoby i nic − może Wy coś wymyślicie..
4 lis 22:33
Maslanek:
b) cos
2x−3sinxcosx+1=2cos
2x−2sinxcosx+sin
2x−sinxcosx
A to jest równe: 2cosx(cosx−sinx)+sinx(sinx−cosx)=(cosx−sinx)(2cosx−sinx)=0
Dalej już prosto
4 lis 22:37
ZKS:
Wskazówka:
√a2 = |a|.
4 lis 22:37
Basia:
(a)
podnosimy obustronnie do kwadratu
sin
2x2 = U{3}[4}
| x | | π | | x | | π | |
| = |
| +2kπ ∨ |
| = − |
| +2kπ |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 2π | | 2π | |
x = |
| +4kπ ∨ x = − |
| +4kπ |
| | 3 | | 3 | |
(b)
cos
2x − 3sinxcosx + sin
2x+cos
2x = 0
2cos
2x − 2sinxcosx − sinxcosx +sin
2x = 0
2cosx(cosx − sinx) − sinx(cosx−sinx) = 0
(cosx−sinx)(2cosx−sinx)=0
cosx−sinx = 0 ∨ 2cosx−sinx = 0
cosx = sinx ∨ 2cosx = sinx
1.
cosx=0 ⇒ sinx = 1 ∨ sinx = −1 i dostajemy równania sprzeczne
2.
dzielimy przez cosx i mamy
tgx = 1 ∨ tgx = 2
| | π | |
x = |
| +kπ ∨ x = kπ+arctg2 (albo odczytaj sobie z tablic i zamień na radiany) |
| | 4 | |
4 lis 22:41
stiki: | | √3 | | 3 | |
Jedno pytanie − w a) po podniesieniu do kwadratu zamiast |
| nie powinno być |
| ? |
| | 2 | | 4 | |
4 lis 22:46
Basia:
no przecież jest tylko ułamek się źle zapisał
| | √3 | | √3 | |
sin2x2 = |
| ⇒ sinx2 = ± |
| |
| | 4 | | 2 | |
4 lis 22:48
Basia:
zresztą można w ogóle nie podnosić do kwadratu
√a2 = |a|
| | √3 | | √3 | |
|sinx2| = |
| ⇔ sinx2 = ± |
| |
| | 2 | | 2 | |
4 lis 22:50