Rozwiąż równanie
Marek: Rozwiąż równanie: cos(2x+π2)=√32
4 lis 22:26
Aga1.: | | π | |
2x+π/2= |
| +2kπ lub 2x+π/2=−π/6+2kπ, k∊C |
| | 6 | |
Dokończ
4 lis 22:31
Marek: ok juz rozumiem teraz wystarczy przenieść na jedną stronę podzielić przez 2 i otrzymam x
dziekuje bardzo za pomoc
4 lis 22:34
ewa: | | π | | π | | π | | π | |
2x+ |
| = |
| +2kπ lub 2x+ |
| =− |
| +2kπ |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
| | −2π | | 4π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x=− |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | −π | | π | |
x= |
| +kπ lub x=− |
| +kπ |
| | 6 | | 3 | |
4 lis 22:34