logarytm
Badyl: Hejka
pomoże ktoś?
log
4(x+4)−log
4(x−1)=2
| | x+4 | |
log4( |
| )=2 i tu nie wiem co zrobić:( |
| | x−1 | |
4 lis 22:26
Aga1.: Nie zapomnij o dziedzinie.
4 lis 22:27
Eta:
założenia x+4>0 i x−1>0 ⇒ x>1
z def. logarytmu
dokończ............
4 lis 22:28
ewa: zał x>−4, x>1 ⇒ x>1
| | x | |
i skorzystaj z logax−logay=loga |
| |
| | y | |
4 lis 22:29
Badyl: | | x+4 | |
42= |
| i co dalej ? bo nie wiem  |
| | x−1 | |
4 lis 22:35
Aga1.: Pomnóż " na krzyż"
4 lis 22:38
Badyl: x=20/15 ? to koniec zadanka ?
4 lis 22:41