..
anonim: dany jest wielomian y=−2x2+bx+c. Wiadomo ze do wykresu naleza punkty A=(1,6) i B=(−2,−9).
wyznacz b i c
4 lis 22:18
ewa: podstaw za x i y kolejno współrzędne tych punktów i rozwiąż układ równań z niewiadomymi b i c
4 lis 22:20
Aga1.: Rozwiąż układ równań
−2+b+c=6
−2*(−2)2−2b+c=−9
4 lis 22:21
ewa: 6=−2*12+b*1+c
−9=−2*(−2)2+b*(−2)+c
4 lis 22:22
ewa: b+c=8
2b−c=1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3b=9
b=3
c=5
4 lis 22:23
kubkow1147: wystarczy rozpisać tutaj układ równań podstawiając odpowiednio x=1 i y=6 w pierwszym równaniu,
w drugim x=−2 oraz y=−9, a potem już łatwo da się wyliczyć b i c...
4 lis 22:25
krs: Próbując rozwiązać ten układ w każdym wypadku wychodzi mi 0=0 czyli równanie tożsamościowe.I co
dalej mam zrobić ?
4 lut 19:22