Wielomiany
Ajtek:
Suma dwóch wielomianów stopnia piątego, może być wielomianem co najwyżej stopnia:
A) szóstego
B) drugiego
C) dzisiątego
D) dwudziestego piątego
Mam takie coś, gdzie jest haczyk?
4 lis 21:56
Krzysiek: czy haczyk nie jest w odpowiedziach?
powinno być: e) piątego
4 lis 21:58
konrad: o ciekawe Oo
4 lis 21:59
konrad: może miało być "iloczyn"
4 lis 22:00
Ajtek:
No właśnie, też mnie to zastanawia

. Otóż to jest zadanko z zadania.info z zestawu
maturalnego

.
4 lis 22:00
Aga1.: Odp. Co najwyżej stopnia piątego.
4 lis 22:00
Ajtek:
Nie, SUMA jak wół napisane. Sam czytałem treść kilkanaście razy.
4 lis 22:01
ZKS:
Jedyna jaka odpowiedź tu pasuje to drugiego może być.
4 lis 22:01
Ajtek:
I taka była poprawna. Tylko pytanie brzmi jak to wyłożyć maturzyście.
4 lis 22:02
ZKS:
A masz odpowiedź do tego
Ajtek?
4 lis 22:02
Ajtek:
A w ogóle witam
Wszystkich 
.
4 lis 22:02
aniabb: B
bo w treści jest że może być a to nie musi wyczerpywać wszystkich możliwości
4 lis 22:02
Ajtek:
No właśnie drugi stopień. Ja wiem dlaczego, ale jak to ma zrozumieć maturzysta, który pisze
podstawę?

.
4 lis 22:03
Ajtek:
Racja [B[aniabb]

. Będę dumał jak to wyłożyć łopatologicznie

.
4 lis 22:04
aniabb: tak jak jakiś zestaw parę dni temu co były 2 odpowiedzi po pół ale przed jedną było słowo TYLKO
a przed drugą DLA..i druga była właściwa chociaż nie do końca wszystkie możliwości
uwzględniała
4 lis 22:04
ZKS:
Łopatologicznie.
Mamy wielomiany W(x) = x
5 + x
2 + 1 oraz G(x) = −x
5 suma W(x) + G(x) wynosi odpowiednio
x
5 + x
2 + 1 + (−x
5) = x
2 + 1 zaznacz że suma wielomianów nie może przekraczać
najwyższego stopnia wielomianu może być tylko mniejsza.
4 lis 22:05
Ajtek:
No niestety tak to jest, jedno słowo i wszystko się wali

.
4 lis 22:05
Piotr:
że
może być 5,4,3 itd.
4 lis 22:06
Ajtek:
Też tak to wytłumaczyłem, najpierw sobie, później "kursantowi". Tylko czy On coś zrozumiał to
nie mam pewności. Tylko ja wziąłem wielomian W(x)=x
5+x
2, żeby jjak najmniej cyferek było

.
4 lis 22:07
Aga1.: Może nie ma wyrazów " co najwyżej"
4 lis 22:08
Ajtek:
No właśnie jest.
4 lis 22:09
konrad: heh, w moim przypadku to było że nie wpadłem na to, że może być −x
5
4 lis 22:11
Ajtek:
konrad widzisz, nauczyłeś się czegoś przy okazji

.
4 lis 22:12