`
Rafał: Pewna liczba sześciocyfrowa a kończy się cyfrą 5. Jeśli tę cyfrę przestawimy na miejsce
pierwsze ze strony lewej, to otrzymamy nowa liczbę, cztery razy większą od poprzedniej.
Znaleźć liczbę a.
Jak zacząć, to zadanie. Nie mam żadnego pomysłu
4 lis 21:41
aniabb: 4*(10a+5 )=500000 +a
4 lis 21:44
aniabb: a=12820
4 lis 21:45
aniabb: szukana liczba 128205
4 lis 21:45
Rafał: ja znalazłem w notatkach takie rozwiązanie
(A−5)/:10+5000000=4A
1/10A−1/2+5*106=4A/10
A−5+5*107=40A
39A=5*107−5
A=125005
Nie mam pojęcia dlaczego tak ..
4 lis 22:36
Rafał: w drugiej linijce jest
1/10A−1/2+5*106=4A / 10
4 lis 22:37