matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
panik:
25x
2
74
rozwiąż równanie x
2
+
−
=0
(5+2x)
2
49
w podpowiedzi jest że trzeba sprowadzić do postaci
2x
2
2x
2
74
[
]
2
+5[
]−
=0
5+2x
5+2x
49
4 lis 21:40
ewa:
x
2
(5+2x)
2
25x
2
+
−{74}{49}=0
(5+2x)
2
(5+2x)
2
4 lis 21:44
panik:
no to
25x
2
+20x
3
+4x
4
25x
2
74
+
−
=0
(5+2x)
2
(5+2x)
2
49
4 lis 21:47
panik:
up
4 lis 22:03
panik:
up
4 lis 22:16