Rozwiąż graficznie układ równań
jasio: Rozwiąż graficznie układ równań
{ y=(
12)
x+1
{ 2x+y−1=0
Jak to się w ogóle robi?
14 maj 20:17
Bogdan:
Trzeba narysować wykresy funkcji na układzie współrzędnych i odczytać z rysunku
współrzędne ich wspólnych punktów.
14 maj 20:21
Basia: Wejdź na stronę
http://www.jogle.pl/wykresy/
i "zleć" programowi narysowanie wykresów tych funkcji.
Jeżeli chociaż jako tako radzisz sobie z komputerem potrafisz tę stronkę obsłużyć.
14 maj 20:22
jasio: a w przypadku drugiego ukladu, mam przeniesc y na druga strone i zmienic znak reszty?
14 maj 20:23
jasio: jutro mam sprawdzian i poprostu musze to umiec
14 maj 20:24
Basia: Tak Jasiu. Drugi to prosta
y = −2x+1
14 maj 20:25
jasio: ah, dzieki wielkie
14 maj 20:27
Basia:
czyli
(
12)
x + 1 = −2x+1
(
12)
x = −2x
łatwo zauważyć, że jedynym rozwiązaniem jest x = −2
bo
| | 1 | | 1 | |
(12)−2 = |
| = |
| = 4 |
| | (12)2 | | 14 | |
i
−2*(−2) = 4
14 maj 20:31