fizyka
asdf: Punkt materialny porusza się zgodnie z równaniem:
x(t) = 2At − 3Bt
2, gdzie:
A = 5m/s
B = 2m/s
2
Oblicz:
prędkość (od 3−8s), szybkość (od 1 do 4s), przyspieszenie
oraz narysuj wykres
x
0 = 0
V
0t = 2A = 10m/s
a = −6B = −12m/s
| | Δx | | x8 − x3 | |
Vśr (3−>8s) = |
| = |
| = |
| | Δt | | 5 | |
x
8 = 6*8 − 3*2*8*8 = −336
x
3 = 6*3 − 3*2*3*3 = −6
| | −336 + 6 | |
Vsr = |
| = 66 m/s <<, prędkość od 3 do 8 s |
| | 5 | |
szybkość od 1−4s <<< jak to policzyć?
4 lis 21:30
asdf:
4 lis 21:31
aniabb: a nie liczyliśmy już
4 lis 21:31
asdf: liczylismy, tylko nie wiem gdzie jest ten temat (szukalem − nie znalazlem). Prosiłbym tylko o
podpowiedź
4 lis 21:32
aniabb: wychodzi mi że tak samo
4 lis 21:37
asdf: a szybkość?
4 lis 21:38
aniabb: dopóki się nie cofa to prędkość jest taka jak szybkość
4 lis 21:39
4 lis 21:42
asdf: chyba źle prędkość obliczyłem:
| | x8 − x3 | | −304 +24 | |
Vśr (3−8) = |
| = |
| = −280/5 = −56 m/s |
| | 5 | | 5 | |
x
8 = 10*8 − 6*8*8 = − 304
x
3 = 10*3 − 6*9 = −24
4 lis 21:49
ZKS:
V(t) = 2A − 6Bt
V(3) = 10 − 12 * 3 = −26
4 lis 21:51
asdf: x1 = 10*1 − 6*1*1 = 4 m/s
x4 = 10*4 − 6*4*4 = −56 m/s
Czyli w pierwszej sekundzie przez chwilę będzie "samochód" jechać do przodu, dopiero po
momencie x(t) = 0 zacznie się cofać, czyli prędkość ≠ szybkości
dobrze?
4 lis 21:52
aniabb: tak
4 lis 21:55
asdf: to szybkość jaka tu będzie?
4 lis 21:57
asdf: ?
4 lis 22:12
aniabb: 60/3=20m/s
4 lis 22:14
asdf:
I tak nie wiem skąd się to wzięło

Można jakoś łopatologicznie?
4 lis 22:17
asdf: | | 2 | |
x = |
| <<<przemieszczenie |
| | t2 | |
V(t) = x'
dobrze?
4 lis 22:30
aniabb: V(t)= 2*t−2 = 2*(−2)*t−3 = −4/t3
5 lis 08:57