matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja wykładnicza
MrKosmo:
Rozwiązać równania: a. 3
x+2
− 3
x−1
= 26/9 b. 3*5
x
− 2*5
x−1
= 5
x+1
− 12/5
4 lis 21:27
Beti:
26
a) 3
x
*3
2
− 3
x
*3
−1
=
9
1
26
9*3
x
−
*3
x
=
3
9
1
26
(9 −
)*3
x
=
3
9
26
26
3
*3
x
=
/*
3
9
26
1
3
x
=
3
3
x
= 3
−1
x = −1
4 lis 21:59
MrKosmo:
ok, z tym drugim już sam sobie poradziłem, dzięki bardzo
4 lis 22:24