rozwiaz rownanie
Zxcvb: rozwiazac:
|x2−1|=|x+1|
Jak opuścić tutaj wartość bezwzględną?
4 lis 21:25
Zxcvb: a mogę zrobić tak? :
|x−1||x+1| =|x+1|
4 lis 21:27
Zxcvb: Z tego wynika, że |x−1| = 1 ?
4 lis 21:27
Zxcvb: x −1 = 1 lub x −1 = −1
x =2 lub x = 0
4 lis 21:29
aniabb: podziel na przedziały
4 lis 21:29
Zxcvb: a moj sposob jest zly?
4 lis 21:30
ewa: |x−1||x+1|=|x+1|
1) co gdy x=−1 wówczas |x+1|=0 i widać równość jest spełniona
2) załóżmy, że x≠−1 wówczas możemy obie strony podzielić przez |x+1|
|x−1|=1
x−1=−1 lub x−1=1
x=0 lub x=2
Mamy 3 rozwiązania : x=−1, x=0, x=2
4 lis 21:31
ewa: Twój sposób ok, ale musisz sprawdzić co się dzieje gdy |x+1|=0, bo wówczas nie możesz podzielić
przez 0!
4 lis 21:32
ZKS:
|x − 1| * |x + 1| = |x + 1|
|x − 1| * |x + 1| − |x + 1| = 0
|x + 1| * (|x + 1| − 1) = 0
4 lis 21:33
Zxcvb: A z tymi przedziałami? jakby to wygladalo?
4 lis 21:34
ZKS:
Poprawiam.
|x + 1| * (|x − 1| − 1) = 0
|x + 1| = 0 ∨ |x − 1| − 1 = 0
x + 1 = 0 ∨ |x − 1| = 1
x = −1 ∨ x − 1 = 1 ∨ x − 1 = −1
x = −1 ∨ x = 2 ∨ x = 0
4 lis 21:36
Zxcvb: Ok! teraz kumam xd
4 lis 21:36
Zxcvb: |x2−1|=2|x2−3|
A tutaj? Jak opuścić wartość bezwzględna?
4 lis 21:41
Zxcvb: wiec?
4 lis 21:48
ZKS:
Przedziały.
1o
x ∊ (−∞ ; −√3] ∪ [√3 ; ∞)
x2 − 1 = 2x2 − 6
2o
x ∊ (−√3 ; − 1] ∪ [1 ; √3)
x2 − 1 = 6 − 2x2
3o
x ∊ (−1 ; 1)
1 − x2 = 6 − 2x2
4 lis 21:55
Zxcvb: jakos ciezko mi sie polapac w tych przedzialach..
4 lis 22:00
Aga1.: Ja bym zrobiła bez przedziałów ten przykład
Ix2−1I=I2(x2−3)I
x2−1=2x2−6 lub x2−1=−2x2+6
4 lis 22:04
Zxcvb: Ale jak to


rozumiem, jakby moduł był z jedne strony, ale tak
4 lis 22:06
ZKS:
Jasne
Aga1. zawsze robię tak a teraz się uparłem na dłuższy sposób.
4 lis 22:07
ZKS:
|a| = |b| ⇒ a = ±b
4 lis 22:07
Zxcvb: łosz Ty. Dzieki
4 lis 22:08