prawdopodobieństwo
rasputin: witam, proszę o pomoc przy zadaniu :
ze zbioru A={ x∊C : x2 + x −6 ≤0} losujemy 2 liczby a i b bez zwracania i tworzymy funkcję
f(x)=ax+b. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania funkcji malejącej.
4 lis 21:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli ... a<0
sprawdź ile liczb całkowitych ujemnych jest w tym zbiorze
4 lis 21:36
Aga1.: Najpierw rozwiąż nierówność i wypisz liczby całkowite należące do zbioru A.
4 lis 21:57
Mila: Δ=25
| | −1+5 | | −1−5 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
1=2 lub x−2=−3
x
2 + x −6 ≤0 i x∊C
A={−3;−2;−1;0;1;2}
f(x)=ax+b malejąca
a<0 możemy wybrac na 3 sposoby
b dowolne, ale różne od a− wybieramy na 5 sposobów
|F|=3*5
Ω=6*5=30
5 lis 00:02