wyrazenia algebraiczne
ewelina: Dany jest wielomian f(x) = 4x2 + 20x − 3. Wykaż, że ten wielomian ma wszystkie wartości nie
mniejsze niż (−28).
4 lis 20:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
w takim razie:
∀
x f(x) + 28 ≥ 0
czyli: 4x
2 + 28x − 3 + 28 ≥ 0 dla każdego x
no to liczymy
4x
2 + 28x + 25 = 0
Δ =

ile

jaka musi być delta aby ta nierówność była spełniona DLA KAŻDEGO x
4 lis 20:56
ewelina: ?
4 lis 21:01
Piotr:
a>0 spelnione
Δ<0 trzeba obliczyc
4 lis 21:04
asdf: To nie wystarczy policzyć q i zobaczyć na wsp kierunkowy?
4 lis 21:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
Piotr ... Δ≤0

... może być jedno miejsce zerowe (wartość nie mniejsza ... czyli −28 może
wynosić)
4 lis 21:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
asdf ... wystarczy
4 lis 21:06
Piotr:
no racja
4 lis 21:07
ewelina: to ktoś napisze mi rozwiązanie to tego zadania

4 lis 21:07
asdf: oblicz delte i podstaw do wzoru:
a > 0 (ramiona w górę), czyli:
ZWF:
<q;
∞)
ckd
4 lis 21:09
ewelina: moglby ktos mi napisac cale rozwiazanie zadania ? bo delta mi nie wychodzi .... i nie wiem jak
to zrobic....
4 lis 21:23
proste:): Δ=202−4*4*(−3)
Δ=400+48
Δ=448
q=−Δ/4a
q=−448/16
q=−28
3 gru 22:18