:)
radek: wykaz ze dla kazdej wartosci parametru m nierownosc x
2+(m+1)x+m
2+1<0 jest falszywa dla kazdej
liczby rzeczywistej x.
czy tu ma byc zalozenie Δ<0
4 lis 20:53
radek:
4 lis 20:56
ZKS:
A po co założenie masz tylko wykazać że ta nierówność jest fałszywa dla każdej liczby
rzeczywistej x. Licz Δ.
4 lis 21:00
radek: wychodzi −3m2+2m+5 i z tego jeszcze raz delte i mam miejsca zerowe, wyznaczam m1 i m2 i koniec
?
4 lis 21:01
ZKS:
Licz jeszcze raz Δ bo źle policzyłeś.
4 lis 21:03
ewa: czyli ∀m∊R ∀x∊R ma zachodzić nierówność: x2+(m+1)x+m2+1≥0
czyli Δ≤0
Δ=(m+1)2−4(m2+1)=−3m2+2m−3 <0 (bo Δm=4−36=−32<0)
4 lis 21:05
radek: i to jest wynik ?
4 lis 21:12
ewa: uzasadnienie
4 lis 21:15
radek: dzieki
4 lis 21:18
pigor: ... np. tak :
x2+(m+1)x+m2+1= x
2+2x*
12(m+1)+
14(m+1)
2+m
2+1−
14(m+1)
2=
= (x+
12(m+1))
2+
14(4m
2+4−m
2−2m−1)=(x+
12(m+1))
2+
14(3m
2−2m+3)≥0
dla każdego m∊R i x∊R . ...
4 lis 21:30