:))
Mati_gg9225535: oblicz log
ab4=
wiedząc że log
a4=3 i log
b4=8

kombinowałem kombinowałem ale nic mi to nie dało : )
próbowałem tak:
ale dalej nei wiem co z mianownikiem
4 lis 20:38
aniabb:
| | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| | log4ab | | log4a +log4b | |
4 lis 20:40
Mati_gg9225535: czyli moim sposobem do niczego bym nie doszedł ?
4 lis 20:41
aniabb: =24/11
4 lis 20:41
aniabb: doszedłbys ..mianownik to 1+logab i znów na zamianę
4 lis 20:42
Mati_gg9225535: fakt

nie wpadlem na to by 4 do podstawy dac dzieki

wynik znam
4 lis 20:44
aniabb: albo ze a3=4 b8=4 ab=41/3+1/8
4 lis 20:48
Eta:
Można też tak
a
3=4 i b
8= 4 ⇒ a
3=b
8 ⇒ a= b
8/3 , to ab= b
11/3
| | 3 | | 3 | | 24 | |
to: logb11/3(4) = |
| *logb4= |
| *8= |
| |
| | 11 | | 11 | | 11 | |
4 lis 20:51
Mati_gg9225535: tak tez probowalem

tylko widocznie niepotrzebnie wchodzilem w pierwiastki pozniej c;
4 lis 20:51
Mati_gg9225535: skad taka wlasność że log
bm a =
1m log
b a
4 lis 21:06
Mati_gg9225535: jakbym chcial to wyprowadzic to z jakich przekształceń to wynika ?
4 lis 21:07
aniabb: z zamiany podstaw (wersja z ułamkiem i 1 w liczniku)
4 lis 21:09
Mati_gg9225535: ok
4 lis 21:10
aniabb:
| | 1 | | 1 | |
log83= |
| = |
| =1/3 log23 |
| | log38 | | 3log32 | |
4 lis 21:10
Mati_gg9225535: ja to w ten sposób sobie przetłumaczyłem − na jedno wychodzi:
log12 4= log2−1 4= −log2 4= −2
4 lis 21:15
ZKS:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
loganb = |
| = |
| = |
| logab = logab1/n |
| | logban | | nlogba | | n | |
4 lis 21:16
aniabb: nie chciało mi się bawić w cyzelowanie potęg w tym kodzie wiec na cyferkach zrobiłam aby ogólny
sens wzoru pokazać .. (że wykładnik z podstawy jest w mianowniku)
4 lis 21:17
aniabb: o proszę ..masz bieglejszego w klikaniu
4 lis 21:18
Mati_gg9225535: znalazł się

aczkolwiek bylbym w stanie sobie juz poradzic po tych przykladach

ale
dziekuje i tak

życze wam milej nocy

i tak ten pierwszy sposób rozwiązania zadania okazał
się najprzystępniejszy
4 lis 21:21