..
asdf: fizyka.
wektory:
a = [2,8,4]
b = [7,2,9]
iloczyn skalarny:
a * b = 14 + 16 + 36
kąt między wektorami A,B
| | a*b | |
a * b = |a|*|b| * cos(a,b) ⇒ cos(a,b) = |
| |
| | |a||b| | |
|a| =
√4 + 64 + 16 =
√84
|b| =
√49+4+81 =
√131
wersor II do B:
| | B | | [7,2,9] | | 7 | | 2 | | 9 | |
wB = |
| = |
| = [ |
| , |
| , |
| ] |
| | |B| | | √131 | | √131 | | √131 | | √131 | |
rzut wektora A na B:
| | a*b | | 66 | | 66*7 | | 66*2 | | 9*66 | |
aB = |
| * b→ = |
| * [7,2,9] = [ |
| , |
| , |
| ] |
| | |B|2 | | 131 | | 131 | | 131 | | 131 | |
dobre?
4 lis 20:35
asdf: ?
4 lis 20:37
asdf: wersor I do B:
w * b = 0
[wx,wy,wz] * [7,2,9] = 0
7wx + 2wy + 9wz = 0
√(wx)2 + (wy)2 + (wz)2 = 1
jak to znaleźć?
4 lis 20:43
aniabb: góra dobrze
4 lis 20:44
asdf: Tak powinno być: wersor prostopadły do wektora B:
4 lis 20:44
asdf:
4 lis 20:57
asdf:
4 lis 21:05
Krzysiek: np. [−2,7,0] jest prostopadły do wektora B
4 lis 21:23
asdf: a jak Ci to wyszło?
4 lis 21:30
asdf: ale wektor [−2,7,0] nie jest wersorem
4 lis 21:31
Krzysiek: no nie jest, po prostu teraz podziel go przez długość i otrzymasz wersor.
rozwiązaniem pierwszego równania jest wektor postaci:
w=a(−2/7 ,1,0)+b(−9/7,0,1)
a,b∊C
np. dla a=7,b=0 w=[−2,7,0]
możesz Sobie dowolnie wybrać a,b . bo jest nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od 2
parametrów (a,b). wynika to z tw. Kroneckera−Capellego.
4 lis 21:36
asdf: |B| = 66
w = [−2,7,0]
tak to się liczyło
4 lis 21:38
Krzysiek: ale to miałeś policzyć długość wektora 'w'
|w|=√53
Pytanie jest znaleźć wersor. Więc wystarczy podać jeden wektor prostopadły do wektora B. Więc,
wg mnie nie trzeba rozwiązywać tego układu równań, bo z niego i tak otrzymasz nieskończenie
wiele rozwiązań.
4 lis 21:42