prawdopodobieństwo, kombinatoryka
rasputin: Ze zbioru Z={1,2,3,4,5,..., 2n+1}, gdzie n∊N wylosowano równocześnie dwie liczby. Wyznacz n,
tak aby prawdopodobieństwo wylosowania liczb, których suma jest liczbą nieparzystą było
Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem!
4 lis 20:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
suma nieparzysta ... czyli musi zostać wylosowana parzysta i nieparzysta
parzystych masz 'n'
nieparzystych masz 'n+1'
jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania parzystej i nieparzystej z worka w którym jest 2n+1
kul

słucham
4 lis 20:46
4 lis 20:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
prawie
4 lis 20:53
rasputin: a dlaczego tak?
4 lis 20:58
rasputin: wytłumaczyłbyś mi to? dlaczego *2n?
4 lis 21:20
Aga1.:
Losujesz dwie liczby, a nie jedną
| | | | (2n+1)*2n | |
IΩI= | = |
| =(2n+1)*n |
| | | 2 | |
4 lis 21:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
bezpieczniej tutaj brać pod uwagę kolejność (bo zapewne większość zbuduje Ω z pominięciem
kolejności, a zdarzenie A policzy już z uwzględnieniem kolejności)
a dla |Ω| podanej przez Agę:
| | 1 | | | | n*(n+1) | |
|A| = |
| * {n+1}{1} * | = |
| |
| | 2 | | | 2 | |
4 lis 21:30
Aga1.: Artur, chyba nie masz racji.Weźmy konkretny przykład
Z={1,2,3,4,5}
Parzystych 2, nieparzystych 3, par 2*3=6 (kolejność nie odgrywa roli.)
{1,2}{, {1,4} {2,3}, {2,5},{3,4}, {4,5}
4 lis 21:47