rozwiąż równanie
kamilcia: Jak rozwiązać to równanie
(x+ 2√2 ) √2 = √3 x− 1
A wychodzi mi podobnie tylko znaki mi się nie zgadzają

tylko na górze mam − 5 a w mianowniku −
√3
4 lis 20:32
Mati_gg9225535: to wyciągnij − przed nawias w mianowniku i w liczniku i skróć go
4 lis 20:36
pigor: ...no to np. :
(x+2√2)√2= √3x−1 ⇔
√2x+4=
√3x−1 ⇔ 5 = (
√3−
√2)x / : (
√3−
√2) ⇔
| | 5 | |
⇔ |
| = x ⇔ x=5(√3+√2) . ...  |
| | √3−√2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a co do twoich znaków , to podziel sobie swój licznik i mianownik,
czyli skróć przez −1, to powinno wystarczyć ...
4 lis 20:43
kamilcia: dzięki wielkie
4 lis 20:58