Logarytmy
wojtekk-14: Wykazać, że log
a=5 log
b=3
Obliczyłem sobie a,b ,czyli
10
5 =a
10
3 =b
oraz
50log 10000 = 50 x 4 =200
Dalej nie wiem co robić, możecie mnie nakierować? z góry dziękuje
4 lis 20:30
Mati_gg9225535: co tu masz wykazać
4 lis 20:35
Kejt: hmm..jeśli to co napisałeś ma być prawdą to chyba pomyliłeś się przy zapisie..to ma być tak:
log a=5 logb=3?
bo z tego co napisałeś wynika, że a i b są przy logarytmach, nie są liczbami logarytmowanymi..
4 lis 20:36
wojtekk-14: Mój błąd, masz racje Kejt
log a=5 log b=3
4 lis 20:38