k
katarina: |x2 −4x | >x
4 lis 20:21
PW: Lewa strona jest z definicji nieujemna, a więc każda liczba ujemna spełnia tę nierówność
(mówiąc po chłopsku: lewa dodatnia, prawa ujemna, a więc nierówność jest spełniona).
Zero nie spełnia nierówności.
Poszukajmy zatem liczb dodatnich spełniających tę nierówność.
Dla x>o jest
|x2 − 4x| = |x(x − 4)| = |x|.|x−4| = x |x − 4|,
a więc nierówność ma postać
x |x − 4| > x, x>0
|x − 4| >1
(można było podzielić przez x, bo znamy jej znak − jest dodatnia, więc nierówność nie zmienia
się na przeciwną, przepraszam za łopatologię).
Rozwiązaniem jest więc zbiór wszystkich liczb ujemnych plus dodatnie (!) rozwiązania
nierówności |x − 4| >1. Łatwe dokończenie zostawiam dla katariny.
4 lis 22:25