Krzysiek : Przyklad b . I4x
2−1I=8
musze tutaj sprawdzic kiedy 4x
2−1 jest ≥0 a kiedy <0
Sprawdzam kiedy 4x
2−1≥o ⇒4x
2−1=(2x−1)(2x+1) ⇒x=0,5 i x=−0,5 , Mam miejsca zerowe to 4x
2−1
≥0 dla x∊(−∞,−0,5>∪<0,5,∞)i dla tego przedzialu moge teraz zapisac ze
I4x
2−1I=8
4x
2−1=8
| | 9 | | 3 | | 3 | |
x2= |
| ⇒x= |
| i x=− |
| czyli rzwiazaniem rownania w tym przedziale |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
x∊(−∞,−0,5>∪<0,5,∞) sa liczby |
| i − |
|
|
| | 2 | | 2 | |
Natomiast wyrazenie 4x
2−1<0 bedzie w przedziale (−0,5do 0,5) to dla tego przedzialu moge
zapiasac ze
I4x
2−1I=8
−4x
2+1=8
| | 7 | |
x2=− |
| co oznacza ze w tym przedziale nie ma rozwiazan bo kwadrat liczby nie moze byc |
| | 4 | |
liczba ujemna
Wiec rozwiazaniem calego rownania sa liczby z pierwszego przedzialu.