matematykaszkolna.pl
Pytanie z troche innej dziedziny (wzory) Krzysiek: Mógłby ktoś uprzejmy napisać mi kilka najbardziej podstawowych wzorów z prądu zmiennego? Bo w google znajduje sprzeczne informacje, znalazłem tylko wzory prądu stałego
4 lis 20:18
+-: Co chcesz obliczyć, podaj to może coś pomogę.
4 lis 20:44
Krzysiek: Obliczyć raczej dam radę, tylko potrzeba mi odpowiednich wzorów na np. moc napiecie natezenie rezystancje prace opor zastepczy itp
4 lis 20:51
4 lis 21:10
Krzysiek: oo krzysiek a ja za chiny nie moglem znalezc tego. Dzieki wielkie !
4 lis 21:20
OC: Podstawowe wzory są takie mniej więcej takie jak dla prąu stałego, opory zastępcze jesli chodzi o rezystancje to to samo, ale przy indukcujnościach i pojemnościach to nawet w niewielkie złożoności liczy się to na liczbach zespolonych, oczywiście rachunek różniczkowo całkowy jest niezbędny. Podaje kilka pojęć , abyś zobaczył że to nie jest prosta sprawa, jak chcesz coś wiedzieć to popatrz do podręcznika fizyki , jesli trochę więcej to podręcznik do elekrotechniki. np. moc czynna ,pozorna, bierna, chwilowa napięcie: maksymalne, skuteczne, chwilowe są przesunięcia fazowe między prądem i napięciem W najprostszych wupadkach gdy mamy do czynienia z obciążeniem czysto rezystancyjnym P=U*I Gdzie U i I są wartościami skutecznymi np. w gniazdku masz ("prąd przemienny)230V jest towartość skuteczna Usk=2 Umx wartośćć chwilowa napięcia wynosi u=Umx*sin(ωt)
4 lis 21:30