Pytanie z troche innej dziedziny (wzory)
Krzysiek: Mógłby ktoś uprzejmy napisać mi kilka najbardziej podstawowych wzorów z prądu zmiennego? Bo w
google znajduje sprzeczne informacje, znalazłem tylko wzory prądu stałego
4 lis 20:18
+-: Co chcesz obliczyć, podaj to może coś pomogę.
4 lis 20:44
Krzysiek: Obliczyć raczej dam radę, tylko potrzeba mi odpowiednich wzorów na np. moc napiecie natezenie
rezystancje prace opor zastepczy itp
4 lis 20:51
4 lis 21:10
Krzysiek: oo krzysiek

a ja za chiny nie moglem znalezc tego. Dzieki wielkie !
4 lis 21:20
OC: Podstawowe wzory są takie mniej więcej takie jak dla prąu stałego, opory zastępcze jesli chodzi
o rezystancje to to samo, ale przy indukcujnościach i pojemnościach to nawet w niewielkie
złożoności liczy się to na liczbach zespolonych, oczywiście rachunek różniczkowo całkowy jest
niezbędny. Podaje kilka pojęć , abyś zobaczył że to nie jest prosta sprawa, jak chcesz coś
wiedzieć to popatrz do podręcznika fizyki , jesli trochę więcej to podręcznik do
elekrotechniki.
np. moc czynna ,pozorna, bierna, chwilowa
napięcie: maksymalne, skuteczne, chwilowe
są przesunięcia fazowe między prądem i napięciem
W najprostszych wupadkach gdy mamy do czynienia z obciążeniem czysto rezystancyjnym P=U*I
Gdzie U i I są wartościami skutecznymi
np. w gniazdku masz ("prąd przemienny)230V jest towartość skuteczna Usk=√2 Umx wartośćć
chwilowa napięcia wynosi u=Umx*sin(ωt)
4 lis 21:30