funkcja wymierna
kkkk : prędzej prosiłem już o pomoc w tym zadaniu i prosze jeszcze raz
| | 25x2 | | 74 | |
x2+ |
| − |
| =0 |
| | (5+2x)2 | | 49 | |
4 lis 20:13
kkkk :
pomocy
4 lis 20:21
Aga1.: Pomnóż obie strony przez 49(5+2x)2 i ustal dziedzinę.
4 lis 20:24
kkkk : wiesz co to będzie za rzeź ? wiem że trzeba spróbować doprowadzić to do takiej formy żeby można
bbyło zastąpić ułamek jakąś zmienną w podpowiedzi jest że do takiej postaci :
| | 2x2 | | 2x2 | | 74 | |
[ |
| ]2 + 5[ |
| ]− |
| =0 |
| | 5+2x | | 5+2x | | 49 | |
mi chodzi głównie o to żeby się nie namęczyć przy tym zbytnio jeżeli chodzi o liczenie, a
wymnożenie tego przez te liczby to samobójstwo
4 lis 20:29
kkkk : proszę bardzo o pomoc
4 lis 20:34
kkkk : up
4 lis 20:39
kkkk : up
4 lis 20:43
kkkk : up
4 lis 20:50
kkkk : up
4 lis 21:09
kkkk : uppp
4 lis 21:18
PW: a
2+b
2 = (a−b)
2 − 2ab
U nas
a = x
Zastosowanie tego wzoru doprowadzi do tego, co jest w podpowiedzi.
Oczywiście dziedzina itd., ale podstawienie już widać:
i równanie kwadratowe.zmiennej t.
Piękne zadanie, bo nietypowym podstawieniem rozwiązujemy równanie czwartego stopnia, które
pojawiłoby się po pomnożeniu stronami przez mianownik, do czego miałeś słuszne obrzydzenia..
4 lis 21:58
pigor: ... , czyli jeśli tylko 5+2x≠0 ⇔
x≠−2,5 , to dane równanie jest równoważne kolejno :
| | 25x2 | | 74 | |
x2+ |
| − |
| =0 ⇔ |
| | (5+2x)2 | | 49 | |
| | 5x | | 25x2 | | 5x | | 74 | |
⇔ x2−2x* |
| + |
| +2x* |
| − |
| =0 ⇔ |
| | 5+2x | | (5+2x)2 | | 5+2x | | 49 | |
| | 5x | | 5x | | 74 | |
⇔ (x− |
| )2+2x* |
| − |
| =0 ⇔ |
| | 5+2x | | 5+2x | | 49 | |
| | 5x−2x2−5x | | 5x2 | | 74 | |
⇔ ( |
| )2+2* |
| − |
| =0 ⇔ |
| | 5+2x | | 5+2x | | 49 | |
| | 2x2 | | 2x2 | | 74 | | 296 | | 39 | |
⇔ ( |
| )2+5* |
| − |
| =0 i Δ=25+ |
| = ( |
| )2 ⇒ |
| | 5+2x | | 5+2x | | 49 | | 49 | | 7 | |
| | 2x2 | | 2x2 | |
⇒ |
| = 12(−5−397) lub |
| = 12(−5+397) ⇔ |
| | 5+2x | | 5+2x | |
| | 2x2 | | 2x2 | |
⇔ |
| = 12(−747) lub |
| = 12*47 ⇔ |
| | 5+2x | | 5+2x | |
| | 2x2 | | 2x2 | |
⇔ |
| = −377 lub |
| = 27 ⇔ x∊∅ lub 14x2=10+4x ⇔ |
| | 5+2x | | 5+2x | |
⇔
7x2−2x−5=0 i Δ=144 i
√Δ=12 ⇒ x=
114(2−12) lub x=
114(2+12) ⇔
⇔ x= −
1014 lub
x=1 ⇔
x∊{−57, 1} . ...
5 lis 01:06
Mila: Podobnie liczyłam, ale autor chciałby mniej rachunków, jutro pomyślę.

za wytrwałość.
5 lis 01:13