matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
k:
jak obliczyć taką granice? lim
ln2
n
n−arctgn
n−>∞
4 lis 20:10
Basia:
ln2
n
= n*ln2
arctgn
n − arctgn = n(1 −
)
n
ln2
ln2
ln2
n się skróci i zostaje
→
→
= ln2
arctgn
1−
n
π/2
1−
+
∞
1−0
4 lis 20:18
k:
dziękuje
4 lis 20:29