funkcja
adaś: Funkcję f(x)=ax+8 i g(x)=3x+b , gdzie a ,b są liczbami naturalnymi i a∊(50;75),wartość 2010
przyjmują dla tego samego argumentu. Znajdź współczynnik a i b.
prosze Was o pomoc.
4 lis 20:00
aniabb: a=66 b=2101
4 lis 20:18
adaś: a możesz Aniu , to jakoś rozpisać?
4 lis 20:58
adaś: jak do tego doszłaś ?
4 lis 20:58
aniabb:
2010=ax+8
2010=3x+b
dla tych samych x więc
| 6006 | |
| =2010−b to ma być naturalne więc rozkładam 6006 na podzielniki |
| a | |
6*1001=6*11*91=6*11*7*13 z danego przedziału pasuje tylko 66
4 lis 21:06