ss
mistrzu: Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona z wierzchołka kąta prostego dzieli
przeciwprostokątną na odcinki o długościach p i q. Wykaż, że h=√p * q
4 lis 19:59
OC:
S=(p+q)*h/2
S=√p2+h2*√q2+h2/2
(p+q)*h=√p2+h2*√q2+h2 podn. obustronnie do kwadratu i otrz.rów. dwukwadratowe
h4−2pqh2+p2q2=0
(h2−pq)2=0
h2−pq=0
h=√pq cnw
4 lis 22:36
Eta:

Z podobieństwa trójkątów ACD i CDB z cechy (k,k,k)
h,p,q>0
| | p | | h | |
|
| = |
| ⇒ h2=p*q ⇒h=√pq |
| | h | | q | |
c.n.u
4 lis 22:46
Mila: Witaj Eto!
Maturzyści zaczynają się uczyć.
4 lis 23:43