uklad rownan
asfwqwe: | | ⎧ | mx−2y=3 | |
| Dla jakich m układ | ⎩ | 2x +y=0 | ma rozwiazanie?
|
Prosze o wskazowki. Nie wiem od ktorej strony podejsc to zadanie. Co oznacza, że ma
rozwiązanie?
4 lis 19:54
Aga1.: Układ ma 1 rozwiązanie gdy W≠0(układ oznaczony) lub nieskończenie wiele rozwiązań ( układ
nieoznaczony) , gdy W=0 i Wx=0 i Wy=0.
Policz najpierw wyznaczniki.
4 lis 19:58
asfwqwe: A nie da się inaczej niż wyznacznikami? WIem, że na sprawdzian nie będę miał metody
wyznaczników. A jak się nie da, więc na razie nie muszę umieć tego typu zadań ;>
4 lis 20:03
Aga1.: Można inaczej, po prostu oblicz x i y dowolną metodą , traktując parametr m jakby to była
liczba.
Podaj
x=...
y=...
Dalej Ci wytłumaczę.
4 lis 20:07
4 lis 20:10
asfwqwe: hm?
4 lis 20:19
Aga1.: licz dalej ( zrobiłam metodą przeciwnych współczynników, drugie równanie pomnożyłam przez 2.)
Dla m≠−4 układ ma jedno rozwiązanie
Dla m=−4
mamy
Dla m=−4 układ jest sprzeczny.
| | 0 | | 0 | |
Były nieoznaczony gdyby wyszło x= |
| i y= |
| |
| | 0 | | 0 | |
4 lis 20:20