Pomoc w rozwiązywaniu metodą wyznacznikową układy równań.
Qmi: 1.
| x+2y | | 1 | |
| −(x− |
| y) = y + 1 / *12 |
| 4 | | 3 | |
3x+6y−12x+4y=12y+12
y+3+6−3x=18
−9x−2y=12
−3x+y=9
W= −9+6 = −3
Wx=12+18=30
Wy=−81+36=−45
x=−10
y=15
Wydaje mi się że to jest źle. W książce jest inna odpowiedź.
2.
2x−3y3+{4x−3y}{2}=
56
| 3x−2y | | 5x−3y | |
| + |
| =413 / *15 |
| 5 | | 3 | |
2x−3y3+{4x−3y}{2}=
56 / *6
9x−6y+25x−15y=65
4x−6y+12x−9y=5
34x−21=65
16x−15y=5
Potem to mnożę ale wychodzą kosmiczne liczby. Proszę o sprawdzenie