zbadaj parzystosc lub nieparzystosc
unicorn792: | | 1−x | |
mamy funkcję f(x) = ln |
| jak mam zbadać tą nieparzystość i parzystość? |
| | 1+x | |
4 lis 19:13
Tad:
porównaj f(x) i f(−x)
4 lis 19:15
unicorn792: no ja wiem o tym, ale nie wiem jak ma mi to wyjsc, bo nie mi znaki nie pasują..
4 lis 19:18
Maslanek: Najpierw dziedzina:
| | 1−x | |
D: |
| >0 ⇒ (1−x)(1+x)>0 ⇒ x∊(−1,1) |
| | 1+x | |
Także symetryczna.
W związku z czym:
| | 1+x | | 1−x | | 1+x | |
f(−x)=ln |
| = ln |
| −1= −ln |
| =−f(x) |
| | 1−x | | 1+x | | 1−x | |
NIEPARZYSTA>
4 lis 19:27
Maslanek: Eh....
| | 1−x | | 1−x | |
ln( |
| )−1=−ln |
| =−f(x) |
| | 1+x | | 1+x | |
4 lis 19:28