Przekształć poniższe wyrażenia wykorzystując wzory Viete'a :)
Jagoda: Witam! Jutro piszę sprawdzian i takie będę miał pytania. Niestety nie umiem sobie z tym
poradzić. Poratujcie proszę.
1.Polecenie do obu podpunktów:
Przekształć poniższe wyrażenia tak,aby wykorzystując wzory Viete'a można było obliczyć wartości
tych wyrażeń, wiedząc że x1, x2 to miejsca zerowe trójmianu kwadratowego
f(x)=√3x2−(2√3+1)+√2
a) x13 + x23
b) x23 − x23
4 lis 19:00
ewa: x13+x23=(x1+x2)(x12−x1x2+x22)=(x1+x2)((x1+x2)2−3x1x2)
4 lis 19:02
Maslanek: a) a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)=(a+b)[(a+b)2−3ab]
b) a3−b3=...
4 lis 19:03
Maslanek: A z b) się uporać to nie da się łatwo
4 lis 19:03
aniabb: a−b=
√Δ/a
4 lis 19:05
ewa: jeśli masz trójmian : ax
2+bx+c=0
4 lis 19:06
Jagoda: no wzory znam
4 lis 19:07
Eta:
| | √Δ | |
b/ |
| *[(x1+x2)2−x1*x2] |
| | a | |
4 lis 19:10