czy wielomiany są równe ?
wielomian : −(x−p)(x−2)(x−8) i wielomian −(x−q)(x−2)(x−50) czy są one równe
4 lis 18:45
wielomian :
4 lis 18:51
Magda: zadanie poprawnie przepisane

w jednym ma byc p a w drugim q
4 lis 18:55
aniabb: tak jeśli p=50 a q=8
4 lis 18:57
wielomian : a dlaczego p=50 a q=8
4 lis 19:00
aniabb: żeby były równe
4 lis 19:01
aniabb: oba będą równe −(x−8)(x−2)(x−50)
4 lis 19:02
wielomian : aniabb masz chwilkę
4 lis 19:03
aniabb: mam
4 lis 19:06
wielomian : wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian x−p i przez dwumian x−q. Wynikiem dzielenia przez
x−p jest wielomian P(x)= −x
2+10x−16, a dzieląc przez dwumian x−q otrzymamy wielomian
Q(x)=−x
2+52x−100. Oblicz W(49)
4 lis 19:06
aniabb: np to rozpisujesz jak w 1 poście tutaj więc masz W(x) = −(x−8)(x−2)(x−50)
więc
W(49)=−(49−8)(49−2)(49−50) =41*47 = 1927
4 lis 19:11
wielomian : a nie −(x−8)(x−2)2(x−50) ?
4 lis 19:15
wielomian : wynik powinien wyjść 2009
4 lis 19:16
aniabb: na pewno bez kwadratu
4 lis 19:19
wielomian : P(x)=(x−p)(−x
2=10x−16)=−(x−p)(x−2)(x−8)
Q(x)=−(x−q)(x−2)(x−50) i nie wiem co dalej
4 lis 19:19
aniabb: i zeby były równe p=50 i q=8
4 lis 19:22
wielomian : tak Magda zadanie dobrze jest przepisane zadnaie 328str 68 książka andrzej kiełbasa
4 lis 19:22
aniabb: może błąd w odpowiedziach
4 lis 19:24
wielomian : ale czemu p=50 a q=8 skąd się to wzięło ?
4 lis 19:24
aniabb: bo w jednym brakuje 8 a w drugim 50 zeby były tym samym wielomianem
4 lis 19:25
wielomian : a no tak już widzę dziękuje Ci pięknie
aniabb
4 lis 19:27
aniabb: uff
4 lis 19:30
wielomian :
4 lis 19:31
wielomian : aniabb jeszcze takie zadanko:
rozłóż na czynniki drugiego stopnia x
4+1
x
4+x
2+1−x
2=
=(x
2+1)
2−(x)
2
(x
2+x+1)(x
2−x+1)

dobrze to jest ?
4 lis 19:53
aniabb: x4+2x2+1−2x2
4 lis 19:54
aniabb: przed iksami √2 i będzie ok
4 lis 19:55
wielomian : (x2+√2x+1)(x2−√2x+1)
4 lis 19:58