zbadaj parzystosc i nieparzystosc funkcji
unicorn792: f(x) = 3x − x3
jak mam rozpisać to równanie, w sensie takim żeby od lewej strony dojść do prawej..?
4 lis 18:45
Bogdan:
Dziedzina D = R, x∊R i −x∊R
Sprawdzam parzystość: f(−x) = 3*(−x) − (−x)3 = −3x + x3 ≠ f(x)
Funkcja nie jest parzysta.
Sprawdzam nieparzystość: −f(−x) = −(−3x + x3) = 3x − x3 = f(x)
Funkcja jest nieparzysta.
4 lis 19:01
unicorn792: no dobrze, to rozumiem.. a gdy mamy funkcję:
f(x) = 3√(1−x)2 + 3√1+x2... ?
4 lis 19:08
Bogdan:
Procedura jest ta sama.
Wyznacz f(−x) i jeśli otrzymasz f(−x) = f(x), to funkcja jest parzysta, w przeciwnym przypadku
wyznacz −f(−x).
Jeśli −f(−x) = f(x), to funkcja jest nieparzysta, w przeciwnym wypadku nie jest nieparzysta.
4 lis 19:27