Proszę o sprawdzenie i podpowiedź ;)
Letty: Zbadaj punkty przegięcia funkcji:
| | x4 | | x3 | |
f(x) = |
| + |
| − 3x2 + 2x − 1 D=R
|
| | 12 | | 6 | |
| | x4 | | x3 | |
f'(x) = − |
| − |
| − 6x + 2 D'=R
|
| | 144 | | 36 | |
| | x4 | | x3 | |
f"(x) = |
| + |
| − 6 D"=R
|
| | 20736 | | 1296 | |
| | x4 | | x3 | |
Wk; f"(x)=0 ⇔ |
| + |
| − 6 = 0 ⇔ ?
|
| | 20736 | | 1296 | |
dalej właśnie nie wiem i nie wiem też czy nie popełniłam jakiegoś błędu.
4 lis 18:33
Bogdan:
Zbadać pod jakim względem?
4 lis 18:33
Letty: musze znaleźć punkt w którym następuje przegiecie.
4 lis 18:36
Bogdan:
Punkty przegięcia nie bada się, te punkty wyznacza się.
Wyznacz jeszcze raz f'(x) oraz f''(x), pamiętaj, że jeśli y = axn, to y' = anxn−1
4 lis 18:50
Letty: | | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| x3 + |
| x2 − 6x + 2
|
| | 3 | | 2 | |
f"(x) = x
2 + x − 6. tak?
4 lis 19:01
Bogdan:
Tak, teraz f"(x) = (x + 2)(x − 3)
4 lis 19:02
Bogdan:
Tak, teraz f''(x) = (x + 3)(x − 2)
4 lis 19:04
Letty: yyy .. mi wyszło f"(x) = ( x−2)(x+3) jesteś pewny za ma tak być jak napisałeś?
4 lis 19:04
Letty: nie czekaj mój błąd powtórzyłam to co Ty napisałeś a wyszło mi właśnie odwrotnie
4 lis 19:05
Bogdan:
(x − 2)(x + 3) = (x + 3)(x − 2)
4 lis 19:06
Letty: i znalazłam swój błąd

Dzięki czyli te dwa punkty to są te punkty przegięcia tak?
4 lis 19:06
Bogdan:
Tak, to punkty x = −3, x = 2
4 lis 19:09
Letty: mam jeszcze jeden mały problem
| | x2 − 3x +1 | |
f(x) = |
| D=R/{3}
|
| | x−3 | |
| | x2 − 6x + 8 | |
f'(x)= |
| D'=D
|
| | (x−3)2 | |
| | 2 | |
Wk; f"(x) = 0 ⇔ |
| = 0
|
| | (x−3)2 | |
i co teraz? to oznacza że nie ma takich punktów przegięcia czy znowu zrobiłam jakiś błąd?
4 lis 19:13
aniabb: f''=2/(x−3)3 nie ma
4 lis 19:17
Letty: Okej, Dzięki Wielkie!
4 lis 19:23